Seenu Singh

Seenu Singh werd geboren te Bhopal, India, op 14 maart 1985 en begon piano te spelen op een leeftijd van zes jaar. Op tweejarige leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Frankrijk, daarna naar Australië en vervolgens naar België, waar hij al negentien jaar woont.

 

Seenu SinghHij is beschreven geweest door critici als "an artist of consummate technical ability" die "de werken van Chopin laat zingen op een manier als geen ander", en een vertolker met een "true instinct for the atmospheric power of the music". De recitals die hij in Europa en Azië heeft gegeven zijn beschreven geweest door critici en de media als: "splendidly expansive performance...building to a shattering climax of pianistic brilliance", "the enthusiastic response of a grateful audience meant that surely this will go down as one of the most memorable recitals of the Chamber Music Series", "overwhelming success", "recreating magic" en "tribute to the great composers".

 

Seenu werd uitgenodigd om in verscheidene prestigieuze zalen van de wereld concerten te vertolken, o.a. het "Concertgebouw" te Amsterdam, "National Center for the Performing Arts" te Mumbai, "His Majesty's Theatre" te Aberdeen, "deSingel" te Antwerpen, "Plenary Theatre" te Kuala Lumpur etc. Meerdere van Seenu zijn concerten zijn uitverkocht geweest en door grote interesse en vraag vanuit het publiek, werd hij gevraagd om dezelfde programma’s te herhalen alsook nieuw programma’s te vertolken bij dezelfde instellingen. Er zijn vele eregasten op zijn concerten geweest zoals meerdere Ambassadeurs, Hoge Commissarissen, de Vice-Minister-President van de Vlaamse Regering, Burgemeesters etc.

 

Op aanbeveling van Maestro Zubin Mehta werd Seenu begeleid door M. Rudolf Buchbinder tijdens de concert-tournee van M. Buchbinder in het "Paleis van Schone Kunsten" te Brussel, België.

 

Seenu viel ook reeds in de prijzen van verschillende internationale piano wedstrijden, zoals o.a. een "2de prijs" in de hoogste categorie "Supérieur 2" behaald op de "7de Internationale Piano Wedstrijd van het Russische Conservatorium Alexander Scriabin" te Parijs in 2007, "3de prijs" in de hoogste categorie op het "Concours International de Piano "Simone-Delbert Février" France Côte d’Azur" te Nice (Frankrijk) in 2007, "1ste médaille à l’unanimité" op het "XIIème Concours de Piano de Brest Catégorie Z : Chopin" te Brest (Frankrijk) in 2007. Hij wordt ook regelmatig uitgenodigd om op speciale internationale gelegenheden te mogen spelen.

 

Zijn ‘Chopin Recital’ en ‘Beethoven Recital’ zijn geselecteerd door "Nieuw Talent", een initiatief van de Vlaamse Overheid om getalenteerde jonge kunstenaars te promoveren doorheen België.

 

In Nederland, werd hij o.a. uitgenodigd om Chopin te vertolken ter gelegenheid van het bicentennium van Chopin in de "Spiegelzaal" van het "Concertgebouw" te Amsterdam. Het concert werd rechtstreeks uitgezonden op AVRO Radio 4 en kan hier beluisterd worden. Hiernaast, ook om het bicentennium van Chopin alsook het jubileum van Stichting Duivenvoorde te vieren in Kasteel Duivenvoorde, werd hij door meerdere culturele instellingen in verschillende steden in Nederland uitgenodigd om concerten te vertolken.

 

Seenu wordt regelmatig uitgenodigd om concerten te vertolken in België en concerteerde ook op uitnodiging in India, Maleisië en Schotland. Hij werd uitgenodigd om voor grootschalige festivals ook concerten te vertolken zoals het prestigieuze "Festival van Zeeuws-Vlaanderen" in Nederland, "Festival Pulptuur" in België en het "Aberdeen International Youth Festival" in Schotland.

 

Om het bicentennium van Frédéric Chopin in 2010 te vieren, werd Seenu in meerdere landen gevraagd om ‘Chopin Recitals’ te vertolken, o.a. op uitnodiging van de Poolse Ambassades. Hij werd speciaal uitgenodigd door de Belgische en Poolse Ambassades in India en Maleisië om een solo concert tournee te geven in de meest prestigieuze zalen in India en Maleisië, en de Ambassades hebben d.m.v. zijn solo piano 'Chopin Recitals' het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie alsook het bicentennium van Chopin gevierd.

 

Opleiding

Na zijn humaniora, waar hij een diploma van "Wetenschap-Wiskunde 8" in 2003 met onderscheiding behaalde, alsook nadat hij een diploma van "Piano" van de Gemeentelijke Muziek Academie te Antwerpen met grootste onderscheiding in 2003 had behaald, begon Seenu zijn muzikale studies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Hij behaalde daar zijn "Meester in de Muziek" met onderscheiding in 2008.

 

De Stichting Conservatorium Antwerpen van het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen heeft zijn kwaliteiten naar waarde geschat en schonk hem in zijn laatste jaar van zijn studies een prestigieuze beurs.

Op het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen studeerde Seenu onder de ervaren begeleiding van Prof. Levente Kende en Prof. Heidi Henderickx. Naast zijn interesse als solo-pianist, volgde hij meerdere lessen kamermuziek bij artiesten zoals M. François Deppe, M. Pascal Sigrist, M. Jozef de Beenhouwer, M. Guido De Neve, M. Leo De Neve, M. Vegard Nilsen, M. Roland Broux en anderen.

 

Seenu heeft ook verschillende masterclasses voor piano gevolgd bij andere gerenommeerde artiesten zoals M. Kum-Sing Lee, Mevr. Irene Russo, M. Jan Wijn en M. Rudolf Buchbinder.

 

 

---------- Terug naar musici ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl