.
   

Fascinerend klassiek concert in Adegeest op zondagmiddag 11 juni 2023

 

    

 

Zondag 11 juni 2023 om 14.30 uur verzorgde het duo Roeland en Rie een klassiek concert tijdens een middagconcert in Florence woonzorgcentrum Adegeest te Voorschoten. Zij voerden werken uit van Debussy,  de Falla, Cassado, Tchaikovsky, Bruch en Popper.

 

De concert pianiste Rie Tanaka opende het concert met het Arabesque van Debussy dat tot een van zijn bekendste werken behoort. De term arabesque wordt ook in de beeldende kunst gebruikt en verwijst naar lichtheid en versiering.  Debussy’s Arabesque heeft precies de dromerige kwaliteit die je doet geloven dat in je huiskamer de weerkaatsing van het licht op de golven en hoor je de watermassa’s om je heen deinen en bewegen. Vervolgens speelde Tanaka samen met Duijne de Suite populaire Espagnole van Manuel de Falla. Een juweeltje die goed ontvangen werd door het publiek.

Vervolgens speelde Duijne solo de Prelude uit Suite van Gaspar Cassado. De Spaanse cellist en componist Gaspar Cassado gold aan het begin van de 20ste eeuw als een van de grootste cellotalenten van zijn tijd. Hij is beïnvloed door de balletten van Stravinsky, het franse impressionisme van Ravel en door de componist Manuel de Falla. Daarnaast werd hij beïnvloed door de Bachsuites die Casals zo populair maakte. Opzwepende muziek vol Spaanse furie en diepe melancholie vol ingehouden Spaanse droefheid was duidelijk hoorbaar. 

Na de pauze speelde Tanaka de Bacarolle (juni) van Tchaikovsky. In Rusland was het zeer populair. Het stuk was gebaseerd op een gedicht van Alexei Pleshchev. "Laten we naar de kust gaan. Daar zullen de golven onze voeten kussen. Met mysterieus verdriet zullen de sterren op ons schijnen."

 

Voorts speelde het duo van Bruch Kol Nidrei. Kol Nidrei (1880) is een adagio van Hebreeuwse melodieën voor cello en orkest genoemd. Kol Nidrei is een Armeens woord voor Älle geloften'. Dit gebed wordt voorgedragen bij de aanvang van de synagogale avonddienst van de grote Verzoendag. Het betreft een soort vergiffenis van de niet nagekomen geloften van het afgelopen jaar.

Tot slot speelde het duo de Hongaarse Rhapsody van Popper, een virtuoos pronkstuk gebaseerd op het idioom van de Hongaarse volksmuziek. Het rapsodische werk kanaliseert de Czardas, een traditionele Hongaarse dans die wordt gekenmerkt door fluctuerende, langzame en snelle tempi.

 

Zo komt er een einde aan dit zondagmiddagconcert in het inmiddels bekend geworden podium van Adegeest dat recht doet aan het adagium ‘geef Adegeest vleugels’.

 

Na de staande ovatie die het duo aan het slot kreeg volgde de rituele bloemenhulde . Als dank gaf het duo  2 toegiften : de zwaan van Camille Saint-Saëns en tot ieders verassing Après un rêve van Fauré.

 

In het gastenboek staan vele positieve reacties:

 

 “ Als vanouds genoten; Een fantastisch concert! Een geweldig op elkaar ingespeeld duo; genoten. Grandioos en virtuoos;

Fijn dat ik er weer bij mocht zijn; het was geweldig, dank jullie.

 

Concert: klassiek concert door het duo Roeland en Rie op 11 juni 2023 in woonzorgcentrum Adegeest.

 

 

 

 

 

 

---------- Terug naar eerdere concerten ----------

 

 

Papelaan W 220 | 2254 AL Voorschoten | 071-5617417 | 06-25358951 | impresariaat@toonzetter.nl